Το τυροκομείο Ε. ΘΥΜΕΛΗΣ Α.Β.Ε.Ε. θα το βρείτε στο χωριό Άντισσα Λέσβου.

Ιδρύθηκε το 1944,  με σύγχρονο εξοπλισμό σε μηχανήματα και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των προϊόντων.

Τα παραδοσιακά αγνά προϊόντα γάλακτος που παρασκευάζονται στο Τυροκομείο μας είναι αποκλειστικά από φρέσκο γάλα ημέρας. Το γάλα παραλαμβάνεται και φυλάσσεται με τρόπο που διαχωρίζει τοπογραφικά τις γαλακτοκομικές μονάδες του νησιού ώστε να διατηρείται η ποιοτική ταυτότητα της παραγωγής. Η μέγιστη ποσότητα γάλακτος που είναι δυνατόν να επεξεργαστεί η συγκεκριμένη τυροκομική μονάδα μπορεί να φτάσει και τους 22 τόνους ημερησίως. Οι αποθήκες και τα ξηραντήρια ωρίμανσης προϊόντων λειτουργόυν με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία, και η θερμοκρασία στο ψυγείο παραλαβής και αποθήκευσης έτοιμων προϊόντων ορίζεται από 1°C έως 3°C.

Μεταφέρουμε τα προϊόντα μας σε όλο το νησί της Λέσβου.

Στόχος των ανθρώπων του Τυροκομείου Ε. ΘΥΜΕΛΗΣ ΑΒΕΕ, είναι η δυναμική εξέλιξη των προϊόντων στην Ελληνική και διεθνή αγορά, η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και η επέκταση της γκάμας των προϊόντων μας, με γνώμονα την ποιότητα και το σεβασμό στην παράδοση, κατακτώντας έτσι τη δική σας αγάπη και εμπιστοσύνη. Στο προσωπικό που απασχολείται μόνιμα στην διαδικασία της παραγωγής, προστίθεται ως εξωτερικός συνεργάτης και ένας χημικός, ο οποίος κάνει όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες (βάσει νόμου) αναλύσεις σε δικό του εργαστήριο. 

 

Σύντομα Ιστορικά Στοιχεία:

 

  • Έτος 1944: Με αφετηρία την παράδοση, ξεκινάμε στην Άντισσα της Λέσβου μία από τις καλύτερες ελληνικές τυροκομικές βιομηχανίες.

  • Έτος 1952: Παράγουμε στη Λέσβο συσκευασμένα τυροκομικά.

  • Έτος 1979: Δημιουργούμε το νέο σύγχρονο τυροκομείο.

  • Έτος 2002: Επεκτείνουμε το τυροκομείο και καθετοποιούμε απόλυτα την παραγωγή-συσκευασία-διανομή.

  • Έτος 2009: Η απόλυτη ποιότητα μας πιστοποιείται με ISO22000.

 

Στάδια Παραγωγής Τυροκομείου:

 

  1. Σταθμός συγκέντρωσης γάλακτος με δεξαμενή ψύξης ανά περιοχή του νησιού.

  2. Περισυλλογή γάλακτος με ψυχωμένα βυτία μεταφοράς γάλακτος.

  3. Χημικός - ποιοτικός έλεγχος γάλακτος ανά παραγωγό (ΟΜΧ, Αντιβιοτικά κλπ.)

  4. Παραλαβή γάλακτος καθαρισμός αποθήκευση σε ψυχώμενα σιλό 2-4°C.

  5. Επαναλαμβανόμενος ποιοτικός έλεγχος επί του συνόλου.

  6. Παστερίωση γάλακτος, καθαρισμός - αποκορύφωση.

  7. Τυροκόμιση, παραγωγή τυριών προς ωρίμανση.

  8. Τυροκόμιση παραγωγή νωπών τυριών τυρογάλακτος.

  9. Αποθήκες ωρίμανσης προϊόντων με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία.

  10. Ξηραντήρια αφύγρανσης προϊόντων με ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία.

  11. Χώρος περιποίησης προϊόντων, πλύση, διαλογή, επισήμανση, ποιοτικός έλεγχος.

  12. Στάδιο συσκευασίας και τυποποίησης.

  13. Ψυγείο παραλαβής και αποθήκευσης έτοιμων προϊόντων 1-3°C.

  14. Διακίνηση χονδρικής πώλησης από το τυροκομείο και ενδεικτικός ποιοτικός έλεγχος.

  15. Διακίνηση λιανικής από επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα

 

Γενικά για τα τυροκομικά προϊόντα:

 

Το τυρί είναι πολύ ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς στα συστατικά του συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες, το ασβέστιο, το λίπος, η λακτόζη, η καζεΐνη, υδατάνθρακες, σάκχαρα και πρωτεΐνες. Τα ίδια συστατικά έχει και το γάλα, από το οποίο παράγεται. Το πλεονέκτημά του είναι ότι έχει πολύ μικρότερο όγκο από το γάλα και συνέπεια αυτού είναι να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.
Τα προϊόντα μας φημίζονται στο νησί, για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση τους.

 

Eπίστρωμα των τυριών (παραφίνη):


Το κερί τυριών είναι κρυστάλλινο κερί παραφίνης που γίνεται ειδικά για το επίστρωμα των τυριών. Βοηθά να διατηρήσει την υγρασία στο τυρί όπως γερνά τόσο καλά όσο την παρεμπόδιση οποιασδήποτε ανεπιθύμητης αύξησης φορμών από την εμφάνιση. Αντίθετα από τα καθαρά κεριά παραφίνης, αυτός ο τύπος κεριού είναι πολύ εύκαμπτος και δεν γίνεται εύθραυστος. Γίνεται επίσης με έναν χρωματισμό βαθμού τροφίμων έτσι ώστε το τυρί δεν είναι ποτέ «μολυσμένο» με οποιεσδήποτε τοξίνες καθώς γερνά.

Ε. ΘΥΜΕΛΗΣ Α.Β.Ε.Ε. | Τυροκομικά Μυτιλήνης © 2014