Φέτα Μυτιλήνης (Π.Ο.Π.)

 

 

Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο. Έχει ελαφρά αλμυρή και υπόξινη γεύση και φυσικά λευκό χρώμα. Μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό προϊόν επειδή παράγεται από γάλα ζώων που διατρέφονται με ελεύθερη βόσκηση όπου δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές. Καταναλώνεται σαν τυρί επιτραπέζιο και σαγανάκι, ενώ χρησιμοποιείται στη χωριάτικη σαλάτα και σε τυρόπιτες. Η μέση σύστασή της είναι: υγρασία 52,9%, λίπος 26,2%, πρωτεΐνες 16,7%, αλάτι 2,9% και pH 4,4. Η Φέτα είναι το πιο γνωστό τυρί και παράγεται από την εποχή του Ομήρου. Είναι μαλακό, λευκό, τυρί που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη για διάστημα δύο μηνών. Αποτελεί σημαντικό τμήμα του διαιτολογίου των Ελλήνων και σχετίζεται με την ιστορία και τις παραδόσεις τους. Η μέση κατανάλωση Φέτας στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στον κόσμο, φτάνοντας περίπου τα 12 κιλά/άτομο. Για την παρασκευή του τυριού αυτού, αρχικά γίνεται τυποποίηση του αιγοπρόβειου γάλακτος ως προς το λίπος και την πρωτεΐνη, έτσι ώστε η σχέση καζεΐνης προς λίπος να είναι 0,75-0,8.

Παράγεται σε συσκευασίες:

 • Δοχείο 16 κιλών,

 • Δοχείο 8 κιλών, και

 • Δοχείο 4 κιλών.

 

Κασέρι Μυτιλήνης (Π.Ο.Π.)

 

 

Παράγεται από γάλα πρόβειο, ή μίγμα αυτού με γίδινο. Σε περίπτωση ανάμειξης του με γίδινο γάλα, το τελευταίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% κατά βάρος. Καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο ή χρησιμοποιείται στην παρασκευή πίτσας. Τα βασικά χαρακτηριστικά του τυριού είναι η μέγιστη υγρασία 45% και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%. Είναι ημίσκληρο έως σκληρό τυρί με συμπαγή μάζα. Το σχήμα του είναι κυλινδρικό με διαστάσεις διαμέτρου 25-30 cm, και ύψος 7-10 cm αλλά και υπό μορφή παραλληλεπιπέδου. Το χρώμα του είναι λευκοκίτρινο με ελάχιστες έως καθόλου οπές και γεύση ευχάριστη με πλούσιο άρωμα. Για την παρασκευή του τυριού αυτού το τυρόπηγμα διαιρείται μετά την πήξη του γάλακτος σε κόκκους και παραμένει σε ηρεμία για 5-10 λεπτά της ώρας. Ακολουθεί αναθέρμανση υπό συνεχή ανάδευση στους 38-40 οC. Η αναθέρμανση παραλείπεται όταν η οξύτητα του τυροκομούμενου γάλακτος είναι υψηλή.

Παράγεται σε συσκευασίες:

 • Φόρμα,

 • Ρόδα, και

 • 1 κιλού.

 

Γραβίερα Μυτιλήνης

 

 

Παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από πρόβειο γάλα. Στις λίγες περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται μίγματά του με γίδινο, η αναλογία του τελευταίου δεν ξεπερνά το 20%. Είναι τυρί προπιονικής ζύμωσης με ελαφρώς υπόγλυκη γεύση και ευχάριστες οργανοληπτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα πλούσιο σε λίπος και καζεΐνες, συστατικά που μεταφέρονται σχεδόν στο σύνολο τους κατά την τυροκόμηση στο τυρί, με συνέπεια να λαμβάνονται υψηλές αποδόσεις. Το γάλα της τυροκόμησης παράγεται από ζώα που βόσκουν ελεύθερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Αντισας και Αγρας Λέσβου, όπου δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές, και κατά συνέπεια αυτό και τα προϊόντα του μπορούν να χαρακτηριστούν βιολογικά. Θεωρείται τυρί υψηλής ποιότητας και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί. 

Παράγεται σε συσκευασίες:

 • 15 κιλών,

 • 8 κιλών, και

 • 3,5 κιλών.

 

Λαδοτύρι Μυτιλήνης (Π.Ο.Π.)

 

 

Παράγεται από γάλα πρόβειο, ή μίγματα του με γίδινο γάλα. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης γίδινου γάλακτος, αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%. Είναι γνωστό και με το όνομα "κεφαλάκι". Το βασικό χαρακτηριστικό του παραδοσιακού λαδοτυριού είναι ότι διατηρείται σε ελαιόλαδο. Για το λόγο αυτό ονομάζεται "λαδοτύρι". Έχει δριμεία, αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα, και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο. Παρουσιάζει μέγιστη υγρασία 38% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%. Κατατάσσεται στην κατηγορία των σκληρών τυριών με επιδερμίδα σκληρή και ξηρή. Έχει υφή σκληρή με μικρές οπές και χρώμα λευκό έως λευκοκίτρινο. Εμφανίζεται στην αγορά με κυλινδρικό σχήμα και συνήθη διάμετρο βάσης 10cm, ύψος 10cm και βάρος 1,5 kgr περίπου.

 

Γκίζα Νοπή Άπαχη Αιγοπρόβεια

 

 

Η Γκίζα Νοπή είναι παραδοσιακό είδος τυριού που παρασκευάζεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα, τυρόγαλο με πρόσθεση γάλακτος. Η γεύση της είναι παρόμοια με αυτή που έχει το μανούρι, υφάλμυρη. Συνήθως, για να πήξει, το μείγμα μπαίνει μέσα σε ένα ειδικό πανί (τσαντίλα) ή πλεχτό καλαθάκι. Οι δύο κύριες μορφές της είναι η χλωρή (μαλακιά) και η σκληρή. Παραλλαγές της υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Η σκληρή μυζήθρα συνήθως είναι πολύ αλμυρή, τρίβεται με ειδικές συσκευές (τρίφτης) και πασπαλίζεται στα μακαρόνια. Έχει ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά.

 

Βούτυρο Γάλακτος

 

 

Το βούτυρο προέρχεται από το γάλα και παρασκευάζεται με απόδαρση (ανατάραξη) του γάλακτος και έχει λίπος 80% και 7,3 θερμίδες/γραμ.. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και λιγότερο σε βιταμίνη D και σε λιποειδή (χοληστερίνη κ.λ.π.). Περιέχει κυρίως κορεσμένα και λιγότερο ακόρεστα και ελάχιστο πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι δύσπεπτο εκτός αν καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες όπου απορροφάται πλήρως. Είναι χρήσιμη τροφή όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.

 

Παράγεται σε συσκευασίες:

 • Δοχείο 17 κιλών, και

 • Τάπερ 0,5 κιλών.

 

Κεφαλοτύρι Μυτιλήνης

 

 

Ημίσκληρο Τυρί Φόρμα

 

 

Μυτζήθρα Ξερή Ολόπαχη

 

 

Copyright © 2014 - Τυροκομικά Μυτιλήνης ΘΥΜΕΛΗΣ - All Right Reserved